Terugblik op het NIRPA congres 2018

20 september 2018 | Blog

Door Marcel van der Sluis, bestuurder NIRPA

Het salaris vak verandert sterk. Ontwikkelingen op het gebied van automatisering en nieuwe wet- en regelgeving zoals de AVG hebben nu al invloed op ons dagelijkse werk.
Een vast ijkpunt in al deze ontwikkelingen is het jaarlijkse NIRPA congres, inmiddels al voor de negende keer gehouden. Dit jaar onder de enthousiaste leiding van dagvoorzitter Rutger Mollee.
Ruim 500 salarisprofessionals kwamen dit jaar naar het congres om vakgenoten te ontmoeten, maar vooral om weer even met een scherpe blik te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen in hun vak. Kennis uit het vakgebied payroll delen en ervaringen uitwisselen, daar draait het congres om. Tijdens de plenaire- en break-outsessies kwamen er weer veel verschillende onderwerpen uit het vakgebied payroll aan bod. Er kon gelukkig ook gelachen worden. De op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde succesquiz van Joep van Deudekom orgde voor veel lachsalvo’s in de zaal.

Aanpassingsvermogen salarisprofessional verdient compliment
Veel aanpassingsvermogen en de drive om te blijven ontwikkelen, zo typeerde Gert-Jan Buitendijk, Directeur-Generaal Werk bij het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid de salarisprofessional van nu in zijn bijdrage. Buitendijk nam het eerste exemplaar van het jaarlijkse trendonderzoek in ontvangst. Dit rapport vormde tevens de rode draad voor het dagprogramma. Met de quote ‘je bent uiteindelijk de architect van je eigen loopbaan’ verwees hij naar een van de break-outsessies die later op de dag plaatsvonden.
Dat Gert-Jan Buitendijk zich goed in de leefwereld van de professional wist te verplaatsen, bleek toen hij de DBA voor zzp’ers besprak. De herkenning uit het publiek was hoorbaar en het bleek duidelijk een onderwerp waar beide partijen nog veel werk aan hebben.
‘Een andere ontwikkeling waar we veel van gaan horen en zien, maar waarvan nog niet meteen duidelijk is waar we het precies voor gaan gebruiken is Blockchain’ bekende Niek de Feijter van Xurux toen hij ons meenam in de wondere wereld van Blockchain. Ontwikkelingen als de opkomst van Blockchain, dat voor velen toch nog een ver van mijn bed show lijkt te zijn, laten zien welke kant ons vak misschien op gaat. De Loonaangifteketen heeft bijvoorbeeld aangegeven actief naar blockchain technologie te kijken in het kader van de mogelijke invloed op belastingheffing
De AVG, een van de meest besproken onderwerpen dit jaar voor salarisprofessionals, werd door Dries Lawrence van ICTRecht behandeld. Niet ten onrechte, zo bleek: via een live enquête gaf 25% van de professionals in de zaal aan dat hun organisatie ook nu, ruim na de invoering op 25 mei, nog niet compliant is aan de AVG.

NIRPA groeit met de salarisprofessional mee
Wat duidelijk terugkomt in de resultaten van het trendrapport en ook vaak werd besproken op het congres, is dat de rol van de salarisprofessional verandert. De salarisprofessional ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als adviseur, waardoor hun rol binnen de organisatie groeit, maar ook de werkdruk toeneemt. Verwacht wordt dat ze continu op de hoogte zijn van de nieuwe wet- & regelgeving en de implicaties van die wetgeving voor de salarisadministratie binnen hun organisatie. Vanuit het NIRPA zijn we er trots op dat we een steeds grotere groep van deze salarisprofessionals mogen ondersteunen in het blijven ontwikkelen van hun kennis. We lopen daarom graag voorop in de ontwikkelingen in het vak en het streven naar meer erkenning van de werkzaamheden van de salarisprofessionals. In dat kader heeft NIRPA tijdens het congres kunnen aankondigen dat er goedkeuring is ontvangen vanuit de EVC adviesraad voor een NIRPA branchestandaard EVC procedure. De goedkeuring komt van de Stichting Examenkamer, Nationaal Kenniscentrum EVC en is een nieuwe mijlpaal voor het NIRPA en het vakgebied payroll. Annie Kempers-Warmerdam, Directeur-Bestuurder van het Nationaal Kenniscentrum EVC licht toe: “De EVC branchestandaard voor salarisprofessionals is een mijlpaal voor het werkveld”.

Ik denk dat we afgaande op de vele positieve reacties kunnen terugkijken op een geslaagd congres. Uiteraard hoop ik dat we volgend jaar op het 10 jarig jubileumcongres namens het NIRPA weer meer dan 500 salarisprofessionals mogen verwelkomen. Dikke kans dat ons vak dan opnieuw voor allerlei nieuwe ontwikkelingen staat.

Graag tot ziens op 10 september 2019!

Voor een sfeerimpressie van het congres klik hier.

Vooraanmelden NIRPA Congres 2019.